Συμβουλές & Παραπομπές

Οι δέκα απλές οδηγίες, που μπορεί να μην αποκλείουν εντελώς την πιθανότητα κλοπής, αλλά σύμφωνα με την αστυνομία την περιορίζουν σημαντικά, είναι οι εξής :

  • Όταν θα απουσιάσετε από το σπίτι σας, έστω και για λίγο, μην αφήνετε ενδείξεις που να προδίδουν την απουσία σας. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ασφαλισμένα. Μην αφήνετε μηνύματα στον τηλεφωνητή ότι απουσιάζετε ή έξω από την πόρτα, ένα φως μονίμως αναμμένο ή γραμματοκιβώτια ξεχειλισμένα από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο.
  • Μην τοποθετείτε κλειδιά κάτω από το πατάκι, στο γραμματοκιβώτιο, κάτω από τις γλάστρες ή στον μετρητή της Δ.Ε.Η.. Μην αφήνετε τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές, ούτε ακόμη στην εσωτερική πλευρά της πόρτας. Μην αναφέρετε σε κανέναν ότι έχετε αγοράσει κάποιο πολύτιμο αντικείμενο. Μην αφήνετε στο σπίτι σας μεγάλα χρηματικά ποσά, πολύτιμες συλλογές ή κοσμήματα μεγάλης αξίας. Οι θυρίδες είναι σημαντικό μέσο προστασίας.
  • Οι πόρτες ασφαλείας παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια από τις κοινές πόρτες. Χρησιμοποιήστε πείρους ασφαλείας στα παράθυρα και στα πατζούρια, ιδίως σε ισόγεια διαμερίσματα.
  • Αποφύγετε να αφήνετε σκάλες, σκαμνάκια, καρέκλες, τραπέζια ή άλλα ογκώδη πράγματα στην βεράντα σας ή στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τους κλέφτες στην αναρρίχηση τους. Όσοι μένετε σε χαμηλούς ορόφους, μην τοποθετείτε κάτω από το μπαλκόνι σας αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως "σκαλοπάτι".
  • Τοποθετήστε συναγερμό και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Θέστε τα σε λειτουργία κάθε φορά που απουσιάζετε, ακόμα και για λίγο. Ο συναγερμός σας βοηθά να αποτρέψετε μία κακόβουλη ενέργεια και το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης να δώσετε αναλυτικές πληροφορίες στην Αστυνομία για τον εντοπισμό και την σύλληψη τους. Ένας σκύλος πίσω από μια κλειστή πόρτα, λειτουργεί πάντα αποτρεπτικά για κάθε επίδοξο ληστή.
  • Συνεργαστείτε με γείτονες της εμπιστοσύνης σας, για την αλληλοεπιτήρηση των σπιτιών σας. Ενημερώστε τους καθώς και συγγενείς και φίλους, για την επικείμενη απουσία σας, κάνοντας γνωστό το χρόνο απουσίας και ένα τηλέφωνο εκτάκτου ανάγκης. Βάλτε αυτόματο διακόπτη, ώστε ορισμένα φώτα ν' ανάβουν κατά άτακτα χρονικά διαστήματα.
  • Καταγράψτε τα εργοστάσια κατασκευής και τους αριθμούς σειράς τηλεοράσεων, βίντεο, στερεοφωνικών, ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.α. και φωτογραφήστε τα πολύτιμα αντικείμενα σας. Σε περίπτωση διάρρηξης, θα διευκολύνετε σημαντικά την Αστυνομία στην αναζήτηση των κλοπιμαίων. Πολλές φορές κλεμμένα αντικείμενα βρέθηκαν, αλλά έμειναν στα αζήτητα και κατέληξαν στα πειστήρια της Εισαγγελίας γιατί δεν είχαν περιγραφεί με ακρίβεια από τους ιδιοκτήτες τους.
  • Αντιμετωπίστε με επιφυλακτικότητα άγνωστα άτομα που θα συναντήσετε στην πόρτα σας, στο υπόγειο ή στο κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας σας. Ο πλασιέ, ο τεχνικός των οργανισμών κοινής ωφέλειας ή ο υπάλληλος του συνεργείου καθαριότητας μπορεί να μην είναι αυτό που νομίζετε. Αν προσέξετε ύποπτες κινήσεις έξω από το σπίτι σας, το απέναντι σπίτι ή στη γειτονιά σας, ειδοποιήστε αμέσως την Αστυνομία. Αν αντιληφθείτε μεταμεσονύκτιους θορύβους από μετακίνηση επίπλων, ασυνήθιστη λειτουργία ανελκυστήρα από άγνωστα άτομα ειδοποιείστε την Άμεση Δράση περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά των υπόπτων.
  • Αν βρεθείτε αντιμέτωποι με τον εισβολέα θυμηθείτε ότι το πρώτο πράγμα που έχει αξία είναι η ζωή σας και η ζωή των ανθρώπων σας. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μην αντιδράσετε αν οπλοφορεί. Δώστε του την ευκαιρία να φύγει, εκτός αν έχετε τη δυνατότητα να τον εγκλωβίσετε ακίνδυνα για σας. Όταν διαπιστώσετε την παρουσία του, φωνάξτε ένα ανδρικό όνομα ή ανάψτε το φως και προσποιηθείτε ότι κάτι ψάχνετε.
  • Σε περίπτωση που πέσετε θύματα διάρρηξης, καταγγείλτε στην Αστυνομία την κλοπή, περιγράφοντας με λεπτομέρειες, τον τρόπο εισόδου των διαρρηκτών και τα πράγματα που σας αφαίρεσαν. Μην αγγίξετε τα αντικείμενα στους χώρους που κινήθηκαν οι δράστες μέχρι να έλθει η Σήμανση, ούτε τα διαρρηκτικά εργαλεία και αντικείμενα που πιθανόν εγκατέλειψαν. Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσουν οι αξιωματικοί της Αστυνομίας.

Μην θεωρήσετε ότι ποτέ δεν θα συμβεί σε εσάς. Προετοιμαστείτε !!